Инвестициите в системи за управление на бизнеса растат

ERP продуктите на "Майкрософт" за втори на пазара

За изминалата финансова година "Майкрософт" е спечелила над 45 нови клиенти на софтуера си за управление на бизнеса Microsoft Dynamics, което няма аналог на българския пазар за такъв клас системи, съобщи във вторник мениджърът за тези продукти в "Майкрософт - България" Александър Чубриев. По негови данни повече от 30 от тях са привлечени от консултантската компания "Интелиджънт системс България". Фирмата е сертифициран златен партньор за системата й Dynamics NAV. Резултатите й за 2006 г. я представят като най-успешния партньор на "Майкрософт", който държи 50% от пазара на NAV. В България Microsoft Dynamics има 6 партньора. От тях шест предлагат Dynamics NAV и два - Dynamics AX, каза още Чубриев.


Сред клиентите на "Интелиджънт системс" е и "Интертръст холдинг БГ", който е внедрил системата вече в три от многобройните си производствени и спомагателни звена. Към момента Dynamics NAV ползват 60 потребители от Горубсо - Мадан, 20 - в Рудообогатителната фабрика в Рудозем и всичките 1000 работещи в Оловно-цинковия комбинат в Кърджали, каза ИТ мениджърът на холдинга Ивайло Петров. Предстои внедряването на системата в още две предприятия на групата.


Инвестицията заедно с мрежовото и компютърното оборудване в петте звена е в размер на близо 2.5 млн. евро, което според Петров представлява по-малко от половината от предвидения за изграждането на информационната инфраструктура бюджет. Плановете на холдинга са до една година в нея да бъдат включени 20 предприятия, а след това и звената им в чужбина. Според търговския директор на "Интелиджънт системс България" Боян Мартинов инвестицията в системата ще се възвърне за една година.


Според данните от последното проучване на независима агенция за информация, проучвания и анализи, областта на информационните технологии CBN за последните дванайсет години броят на внедрените системи за управление на бизнеса (ERP) в България може да надхвърли 550. Според резултатите от нейното изследване за периода 1996-2006 г. в страната са внедрени 459 ERP системи. Четири продукта са най-продавани и с най-много инсталации на българския пазар - Microsoft Dynamics, SAP, Atlantis ERP, Scala/Epicor и Maconomy.